Rondje Rees Xanten Wesel Rees

Lengte: 58 km, datum gepubliceerd: 28-11-2007Download deze route
Rondje Rees Xanten Wesel Rees

Deze fietsroute maakt een rondje van de parkeerplaats van grootwinkelbedrijf ’Real’ op de Grüttweg bij Rees over de Rijnbrug via Xanten en Wesel aan de andere kant van de Rijn weer terug naar de genoemde parkeerplaats.
Er is onderweg veel landschappelijk schoons om van te genieten en als je net als ik geluk hebt, moet je zowel op de heen- als de terugweg ploeteren tegen een stevige zijwind. Een groot gedeelte van de rit gaat over dijken van de Rijn en bij wind is dit echt iets voor dyhards.

Kunstprojectgroep Topé/Tesser/Toff, NL; Ontmoeting, 2002, staal.


Vanaf de parkeerplaats ga je naar links en vervolgens sla je rechtsaf richting Rijnbrug. Er is niet echt een fietspad, en de dikke witte streep op de weg geeft maar een klein beetje gevoel van veiligheid. Aan het eind van de brug maak je een sierlijk rondje naar rechts om onder de brug door en over de Rheinstrasse in Niedermörmter terecht te komen.

Van de Rheinstrasse ga je naar de Husenweg en via de Schulstrasse kom je in het gehucht Obermörmter. Er wordt hier overal hevig gewerkt aan nieuwe dijken met fietswegen maar op het moment dat ik dit schrijf, kun je pas nu weer op de Rheindamm komen om van het heerlijke uitzicht op het water te genieten.


Piranha, Joachim Röderer, Staal
In tegenstelling tot Nederland is het op fietswegen in Duitsland betrekkelijk rustig. De weg gaat door een prachtig watersportgebied en op de diverse terrasjes is het aangenaam toeven. Onderweg kom je natuurlijk overal de bekende Biergarten tegen. Misschien weet je dat dit geen biertuin is, maar gewoon een terras, al moet ik toegeven dat Biergarten wel leuker klinkt, vooral bij warm weer. Maar laat het bier even staan, want we hebben nog een stevig aantal kilometertjes voor de boeg.


We passeren Xanten en wie wil, kan even van de track afwijken om wat broodnodige cultuur op te doen. Daarvan is heel veel in Xanten. De (nagebouwde) Romeinse veste komt al vroeg in zicht maar ook wat origineel oude architectuur is overvloedig aanwezig in deze stad. Wij gaan echter weer richting Rijn en als je genoeg hebt van dit ritje of te lang in Xanten hebt rondgekeken, kun je hier eventueel een snelle afkorting maken. Bij het begin van de Eylander Weg kun je namelijk met een fietspontje oversteken. Je komt dan op het laatste stuk van de track richting Wesel. Ik ga er nu echter vanuit dat je verder gaat over de Eylander Weg naar een wat eenzamer gebied -je komt hier echt weinig mensen tegen- richting Wesel. Als je daar -zoals mij overkwam- een brug verwacht, is het even heel erg schrikken: die is in aanbouw!

Zonder titel, Thomas Kühnapfel, Staal


De ruïnes van de oude Romeinse brug die je net bent gepasseerd, bieden ook geen soelaas, maar ze zijn wel schitterend om even naar te kijken. Even later komt gelukkig de oplossing: de oude brug is ook nog intact en via een onderdoorgang kom je op het rechterfietspad. De bouwwerkzaamheden zijn werkelijk imposant en toen ik er was, stonden honderden mensen te kijken naar een tweetal hijskranen die een onderdeel van de grote pyloon op enorme hoogte verplaatsten (zie foto).

We fietsen weer de Rijn over en in het drukke Wesel slaan we linksaf. Natuurlijk kun je hier ook weer allerlei aardige dingen bekijken, maar het gaat nu over fietsen en dus sla je linksaf over de Südring naar het havengebied. Trotseer de wat hobbelige weg want even later komt de mooi bestrate Rheinpromenade. Voorbij de jachthaven pak je de Deichweg. Je hoeft nu eigenlijk niet meer op je GPS-je te vertrouwen want overal is de weg naar Wesel ’angeschildert’. Je passeert de plaatsjes Fluren, Bislich, Mehr en Bergswick en dan zie je in de verte al de dubbele toren van Rees opduiken.
Net voor je Rees binnengaat, zie je rechts van je in het Skulpturenpark een aardige verzameling moderne Duitse en Nederlandse beeldhouwkunst. Deze buitenexpositie wisselt elke twee jaren en is van hoge kwaliteit (zie foto's). En verder gaat het alweer, nu door Rees waar we op de heenweg niets van hebben gezien.
Onder bij de brug aangeland, schakel je over op een heel klein verzet om stoer naar boven te pedaleren. Halverwege is een kort bochtje en nu moet je nog heel even doorzetten. Op de Rijnbrug sla je rechtsaf en op het eindpunt kun je je, al dan niet uitgeput, laven aan een Döner of grote zak friet. In de entree van ’Real’staat een Griek die ook heerlijke hapjes verkoopt en hij laat je graag proeven van zijn lekkernijen. En laten we welwezen: je hebt het verdiend na ruim 60 kilometer, hopelijk genietend, hard zwoegen.

Bij de foto’:
de nieuwe Rijnbrug bij Wesel gezien vanaf het fietspad van de oude brug. Skulpturenpark Rees:
Bij het Skulpturenpark-project is een gratis tweetalige brochure verschenen, te verkrijgen in het stadsmuseum, am Bär 1 of bij het stadhuis.

Terug naar overzicht