Onderduikers- en verzetsroute

Lengte: 9 km, datum gepubliceerd: 09-09-2009Download deze route
Onderduikers- en verzetsroute Ik heb de route "Onderduikers- en verzetsroute" genoemd naar een paar plaatsen die hiermee te meken hebben maar ik had hem ook "schitterende natuurroute kunnen noemen. De route loop deels over de Ermelose heide en door het Speulder en Spriederbos, het oudste bos van Nederland. Dit bos bestaat uit grote delen Beukenbos, ook wel bos van dansende bomen genoemd. Langs de route ziet u ook een aantal grafheuvels die 3000 tot 5000 jaar oud zijn.

Onderduikers- en verzetsroute
De route start bij de schaapskooi en het bezoekerscentrum aan de Postweg te Ermelo. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Beide zijn een bezoekje zeker waard. Het eerste deel van de tocht gaat over de Ermelose heide waar een stukje van het pad vrij mul is.

Onderduikers- en verzetsroute
Onderweg komt u langs een "onderduikershol", ondergrondse schuilplaats van onderduikers die om verschillende redenen uit handen van de bezetters wilden blijven. Hoe het er uitzag in die tijd is ter plaatse aangeduit en beschreven, ook hoe het de onderduikers vergaan is.

Onderduikers- en verzetsroute


Verderop is de plaats waar de Ermelose verzetsgroep "Al sal reg kom" door de Duitsers is gearresteerd. Terplaatse kunt u lezen hoe het hen is vergaan.
De route is 8 km, loopt over heuvelachtig terrein en is zeer gevarieerd.
De route eindigd ook weer bij de schaapskooi.

Onderduikers- en verzetsroute

In het bezoekerscentrum zijn versnaperingen te koop en bijna halverwege komt u langs "Het Boshuis Drie" een eeuwenoude pleisterplaats waar ik u het appelgebak uit eigen keuken van harte kan aanbevelen.

Terug naar overzicht