Wandeling Ter Wupping

Lengte: 3 km, datum gepubliceerd: 02-01-2005Download deze route
Evenals de andere buurtschappen en gehuchten die rondom het dorp Onstwedde liggen, is ook Ter Wupping waarschijnlijk ontstaan in de late middeleeuwen.
Tot uitgroei tot een volwaardig dorp is het echter nooit gekomen wegens het ontbreken van voldoende vruchtbare gronden. Voor de kern van de buurtschap van nu zijn enkele grote boerderijen met hun grote rode pannen gedekte daken beeldbepalend.

Aan een onverharde weg ligt een grote boerderij van het Westerwoldse type, Ter Wuppingerweg 19. Deze staat op de rijksmonumentenlijst. Helaas verkeert het pand in slechte staat.
Ter Wupping ligt aan de sterk kronkelende Ruiten A. In de loop van de eeuwen kwamen de essen rond het gehucht als gevolg van bemesting met stalmest steeds hoger te liggen. Op die plekken waar es en groenland aan elkaar grenzen, ontstonden door deze ophogingen karakteristieke steilranden.
Bij Ter Wupping is nog een enkele bewaard gebleven.
Dichtbij Ter Wupping, in het dal van de Mussel A,bevinden zich nog enige niet afgegraven relatief hoge rivierduintjes, onder andere de Roege Baarg. Deze stammen nog uit de laatste ijstijd.

Terug naar overzicht