Andreas Schotel wandelroute

Lengte: 10 km, datum gepubliceerd: 31-01-2014Download deze route
In 2011 werd in Esbeek de Andreas Schotel wandelroute geopend.

 Andreas Schotel wandelroute Een wandeling van ongeveer 10 km (verkort 3,5 km) langs enkele werkplekken van de Rotterdamse kunstenaar, ge?nspireerd door zijn etsen en tekeningen.

Om de wandeling luister bij te zetten is, naast het ge?llustreerde wandelgidsje met daarin tal van afdrukken van etsen, nu ook besloten de wandeling nog aantrekkelijker te maken.

Langs de route worden diverse schildersezels met daarop een afdruk van een ets en levensgrote sculpturen geplaatst. De eerste sculptuur, twee Zeeuwse boerinnen is geplaatst langs de oude Trambaan in Esbeek. Na de ontginning van landgoed de Utrecht kwamen er meerdere Zeeuwse boerenfamilies naar Esbeek. Vooral de Zeeuwse boerinnen waren met hun bijzondere hoofdkapjes en hun zwart-witte kleding een bijzondere verschijning in de Esbeekse velden.

 Andreas Schotel wandelroute Zoals Andreas Schotel deze boerinnen destijds zag in het Brabantse landschap en in zijn etsen vastlegde, zijn ze nu ook in beeld gebracht door Hannes Verhoeven. Hij plaatst daarmee de werkende mens weer terug in het Esbeekse landschap, in de vorm van deze "versteende" vrouwen, alsof ze daar nooit zijn weggeweest.
Zoals Andreas Schotel het werk op het land zag, heeft Hannes Verhoeven ook paard en boer in beeld gebracht, in de vorm van een verroeste machine. Paardenkrachten die in het veld zijn achtergebleven.

De wandeling is een aanrader voor zowel wandelaars als kunstliefhebbers. De wandeling start en eindigt bij het Andreas Schotel museum aan de dorpsstraat 2 in Esbeek.

Terug naar overzicht