NS Wandeling Twello

Lengte: 20 km, datum gepubliceerd: 18-08-2010Download deze route
Dit is de NS-wandeling Twellose Landgoederen, gelopen op 29-12-2009.

De beschrijving van www.eropuit.nl

Door Deventer groen wandel je naar de Ijssel. Vanaf de brug een fraai uitzicht op de levendige rivier en de uiterwaarden. De route voert door een kleinschalig landschap over landgoederen en langs waterlopen.

In en rond Twello zijn nog veel landhuizen te vinden. Een bonte stoet lieden vestigde zich er door de jaren heen: boeren, adel, leden van het Deventer koopmansgilde, ridders, oud-Indiëgangers, zusters, een kunstenaar, arbeiders in het kader van een werkverschaffingsproject opgezet door een kantonrechter. Waar de statige huizen zijn afgebroken, zijn de landgoederen nog steeds herkenbaar aan het parkachtige landschap.

Na 11 km kun je in Twello op de trein stappen of de route vervolgen naar Deventer (totaal 18 km). Twello heeft een overwegend agrarisch karakter. Aan de omvangrijke vleesindustrie herinneren alleen nog de bronzen biggetjes op het Marktplein. Verderop kun je een bezoek brengen aan de Bolwerksmolen, de enige windhoutzaagmolen in Overijssel. De molen is gebouwd op het Bolwerk, een deel van de voormalige vestingwerken van Deventer.

Met de pont (bij hoog water alternatieve route over de brug) vaar je naar de kade van Deventer.

Deventer was in de 14e en 15e eeuw een prominent lid van het Hanzeverbond. Internationale handelaren kochten er graan, laken, zout, hout en vis. Aan het eind van deze periode verschenen er industriële drukkerijen. De eerste zondag van augustus is hier nog steeds Europa’s grootste boekenmarkt met 5 km boekenkramen. Heb je nog energie over, is het zeker de moeite waard om nog even in Deventer rond te kijken. Zere voeten? Langs de Ijssel staan genoeg bankjes waar het goed toeven is.

Terug naar overzicht